Přeskočit na hlavní obsah

Kjongdžu

Vrátíme se trochu v čase. Představte si, že je první půlka září 2019.
Blížil se Čusok (Chuseok, 추석) tedy největší korejský svátek, něco jako Den díkůvzdání, a s ním dva dny prázdnin! A tak jsme měly s Terkou, Patricií a Leou v plánu jet na dva dny do Busanu. Jenže asi po dvou hodinovém chystání a hledání informací nám došlo, že na většině ubytování budeme potřebovat pasy. Já jsem u sebe ještě měla svůj pas, protože náš studijní koordinátor počítal s tím, že přes Čusok budeme chtít někam vyrazit. Holky jsou tady jako výměnné studentky, takže je má na starosti někdo jiný a ten už jim pasy sebral, protože se musíme zaregistrovat na migračním a získat Alien registration card.

Náhradní plán tedy byl, že pojedeme na jeden den do Kjongdžu (Gyeongju, 경주). Autobusem od nás z kampusu do Hayangu a potom vlakem to trvá dohromady asi hodinu a půl. A tak jsme ve čtvrtek ráno vyrazily!

Kjongdžu je známé hlavně proto, protože bylo hlavním městem království Sjednocená Silla (tedy až do roku 935). A Silla období mám ráda, protože v té době žili krásní "květinový" rytíři Hwarang (화랑) a elitní kadetky (původní květiny) Wonhwa (원화). O obou těchto skupinách bojovníků a intelektuálů se toho moc neví, ale legendy, které je obklopují jsou krásné a zajímavé. Mimo jiné byl o Hwarangu natočen jeden korejský seriál, tak se na něj podívejte, pokud Vás to víc zajímá 😁

Počasí nám moc nepřálo, pršelo a bylo zamračeno, ale nakonec jsme toho prošly hodně. Po celém Kjongdžu se dá docela dobře chodit pěšky a spousta památek je volně přístupná bez placení. Nutno dodat, že to je asi proto, že se z budov nedochovalo skoro nic. K vidění jsou zde hrobky králů a královen (travnaté kopce), astronomická věž Cheomseongdae, různé chrámy (které jsou už ale trochu z ruky) a nově vystavený palác Donggung s jezerem Wolji.

Celé historické okolí věže Cheomseongdae je vlastně jeden velký park (moc krásný). Akorát zrovna když jsme tam byly, tak byla část parku uzavřená, protože ji rekonstruovali. Cheomseongdae je nejstarší astronomicou věží v Asii a dost možná i na světě. Byla postavena v 7. století v době, kdy království Silla vládla královna Seondeok. Měly jsme štěstí v neštěstí, protože jsme v Kjongdžu byly na Čusok, kdy většina lidí jede domů, nebo cestuje do zahraničí, takže tam okolo Cheomseongdae a v celém městě nebylo moc lidí. Na druhou stranu byla spousta muzeí a známějších míst zavřená.

Naštěstí ale nebyla zavřená restaurace, kde prodávají veleslavný kimbap! Píšu veleslavný, protože tato konkrétní restaurace byla v několika korejských televizních programech, všichni blogeři a influenceři si sem chodí kupovat kimpab a je to prostě místo, které musíte navštívit. Fronta nebyla dlouhá, tak jsme neodolaly a za 8 000 KRW jsme si koupily oběd. Kimbap byl dost dobrý, takže to asi za tu cenu stálo a nakonec mi i něco zbylo do vlaku na cestu zpátky.

Restaurace se nachází v malinkaté historické vesničce - není to úplně vesnice, ale prostě shluk historických domků, ale rozumite mi? Tou se můžete potulovat a projít až k mostu Woljeonggyo. Tento most byl asi před dvěma roky kompletně zrekonstruován a je opravdu na co koukat.

Dřevo + barvičky = to chci domů.

         
Potom jsme se vrátily do centra a navštívily místní trh, kde jsme si koupily tradiční čusokové rýžové koláčky songpyeon (송편). Většinou jsou plněné sezamem a medem, nebo fazolovou/kaštanovou pastou. Nejsou kdo ví jak sladké, ale i tak jsou moc dobré. To by bylo k tomuto výletu do Kjongdžu vše, ale protože jsem tam teď o víkendu byla znovu, tak zkusím brzo napsat další článek o MT mezinárodního studentského klubu WWW v Kjongdžu. Alkohol a jídlo included.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Finding an apartment in Daejeon

I have many stories about which I want to write here, be patient. 😁 A lot happened during this winter break. I have been hiking and skiing a few times, I met many new and amazing friends, so even though I couldn't go for Christmas to Czech (especially to see my cute niece Zuzka 😔), I am happy here in Daejeon 😊 I don't really have any interesting photos of our apartment, so I'm sharing some photos from hiking with Oketch, which I haven't shared before.😅 Photo was taken by Oketch, autumn 2020, Daedunsan. But a few weeks ago, I have moved from the dormitory to an apartment with my Indonesian friend Ici. So, I think now it's time to tell you how we found our new apartment. As most of the people I know, we were also using 직방 and 다방 (mobile apps where you can easily look for an apartment). We have started to look for an apartment around the middle of December, knowing that we have to move out in the middle of February. We have seen some dirty and old apartments and al

Getting vaccinated in Korea - 잔여백신 macro

As some of you may know, you can get vaccinated with "Remaining vaccine" (잔여백신) and Kakaotalk or Naver can send you a notification to get this free vaccine. I have been getting notifications for the last few weeks, but I didn't succeed to get this free vaccine, probably because I was always too slow to claim it. But we are in Korea, the country of the newest technologies, so obviously someone wrote a macro for this. 😁 And show some love to my friend Mahdi who helped me to debug this code and gave me all the information I needed for writing this article! He also provided the English version of the macro. Basically, you set up your conditions and let the program search for these remaining vaccines and if it finds one, it will automatically register you for it. IMPORTANT: Don't run the program if you don't have time to get vaccinated on the same day! 1. Open Chrome browser. 2.  Log in to your Kakaotalk account.  Stay Logged In should be ticked. 3. You will see a map

Prostě sobota (7. 3. 2015)

Ráno jsem měla sraz se svou tandem partnerkou – Annou. Mimochodem za tu dobu, co jsem tady znám asi tolik Ann, kolik jsem poznala za celý svůj život v ČR. A když se představím, tak si všichni hned myslí, že jsem z Ruska. Prostě je to tady fakt oblíbený jméno. S Annou se budeme potkávat asi jednou za týden a Anna mě bude učit rusky, já ji anglicky. Teda, zatím jsme se bavili víc rusky, ale to mi vůbec nevadí. Večer jsme s Matějem a Johannesem šli na anglický klub Phoenix, kde jsme se bavili o rozdílné komunikaci mužů a žen, o rozdílech v chováních a na chvíli jsme zabrousili i do politiky. Na začátku jsme se dívali na video z nějaké „vědecké“ talk show z Ameriky, které je…no podívejte se sami J Znáte hru mafii? Ne tu na počítači, ale tu, kde si banda dětí sedne do kruhu, vypravěč rozdá role a pak se navzájem střílí, uzdravují a hledají mezi sebou mafiány, komisaře, doktora, vlkodlaka a další? Jo, tak přesně tuhle hru jsme dneska hráli u mediků na koleji. A Matěj se dokonce r