Přeskočit na hlavní obsah

Ermitáž v Petrohradu

Už dlouho bylo mým snem navštívit Moskvu a Petrohrad a jelikož jsem to nestihla během svých studií v Rusku (ono je to z ČR blíž než z Tomsku), tak jsem si řekla, že tam pojedu po inženýrských státnicích. A vycházelo to zrovna tak hezky, že sestra měla před svatbou, tak jsme si z toho na začátku května udělaly rodinnou dámskou jízdu (já, Maky a mamka). Byla to vlastně taková rozlučková dovolená - se svobodnou Maky a s Áňou stěhující se do Jižní Koreji.

O Moskvě jsem ani moc nechtěla psát - bylo to tam hezké, ale byly jsme jen na takových typických turistických místech, takže asi není co k tomu dodat.

Áňa na Rudém náměstí, fotila Maky Martínková toho času ještě Povolná

A nejvíc natěšené jsme byly na Ermitáž (Госуда́рственный Эрмита́ж). V původním plánu bylo navštívit Ermitáž hned náš první den v Petrohradě, což se ovšem vůbec nepodařilo - jelikož fronta na lístky byla tak na 3-4 hodiny a navíc bylo ošklivé počasí (cca -1°C, sníh, déšť, vítr). Místo toho jsme tedy vyrazily do Zimního Paláce Petra I. (Зимний Дворец Петра I) a potom do Muzea optiky (Музей оптики).


Na hostelu jsem se snažila od místních zjistit nějaké tipy a triky na to, jak se tam dostat. Ale nic moc užitečného jsem se nedozvěděla. Google a komentáře na Mapy Google už byly užitečnější. Proto Vám sem chci napsat jak jsme postupovaly, ať můžete nás pokus třeba zopakovat a ušetřit si tak nervy (a třeba i peníze). Do Ermitáže se dají koupit lístky i na internetu s průvodcem - většinou pak máte průchod do muzea skoro bez čekání, ale lístky jsou potom o hodně dražší, takže na tuto možnost jsme se vykašlaly. Potom se dají lístky koupit v automatech u Ermitáže - ale pouze ty bez slevy (700 rublů - cca 250 Kč). Proto jsme s mamkou vymyslely bojový plán - k Ermitáži dojdeme ještě tak 45 minut před otevřením nádvoří (nejdřív se otevřou brány na nádvoří a až později se otevřou samotné pokladny a vstup do muzea). Potom si já stoupnu do fronty na lístky z automatů, mamka si stoupne do fronty na vstup do muzea (do té chodí lidi, kteří mají lístky s automatů) a Maky půjde do fronty na lístky u pokladny, kde se pokusí uplatnit svůj ISIC a mít tak vstup zadarmo (pokladny jsou už přímo vevnitř Ermitáže).

Palácové náměstí v Petrohradu, fotila Maky

Nakonec se nám povedlo dorazit na Palácové náměstí docela brzo a po otevření bran jsme šly každá splnit svůj bojový úkol. Já jsem koupila lístky pro sebe a mamku docela rychle, tak jsem další půlhodinu běhala mezi mamkou a Maky. Mamka stála ve frontě na pravé straně nádvoří a Maky na jeho levé straně. A jak jsme si tak s Maky povídaly, tak jsem si všimla, že kolem nás chodí lidi s lístky a jdou do Ermitáže rovnou bez čekání (po té, co jim je zkontroluje ochranka) - tak jsem pořádně poslouchala hlášení: "Upozorňujeme návštěvníky, že vchod do Ermitáže je jak z pravé, tak i z levé strany nádvoří." Všichni lidi to asi pochopili tak, že do levé fronty (ta ve které jsem stála s Maky) chodí jen ti, co chtějí zlevněné vstupné (studenti, občané Ruska) a do pravé fronty chodí ti, co si koupili lístek v automatu. Ale ve skutečnosti se dalo jít dovnitř i na levé straně s lístkem z automatu a protože to asi moc lidí nevědělo/nepochopilo, tak tam nebyla žádná fronta. Tak jsem běžela pro mamku (teda, musela jsem ji docela dlouho přemlouvat, protože potom dlouhém čekání se nechtěla vzdát svého místa a moc mi nevěřila), ale povedlo se nám to a za chvilku jsme s mamkou byly vevnitř. Daly jsme si věci do šatny (další fronty) a za dalších 20 minut byla vevnitř i Maky - a zadarmo! Takže se to vyplatilo.


Věděly jsme, že chceme projít hlavně druhé patro (Malachitový pokoj, Leonardo da Vinci, Raphael, Válečná galerie z roku 1812), takže tam jsme taky začaly s tím, že zbytek si když tak projdeme až potom. Haha, to byla naivní představa. Prošly jsme sotva tak půlku druhého patra a pak jsme si musely začít pořádně vybírat i v druhé půlce, protože bylo jasné, že neprojdeme ani celé druhé patro. Naštěstí jsem stihla Válečnou galerii (čau Napoleone a Kutuzove a všichni další hrdinové s Vojny a míru)!



Návštěva Ermitáže se nám nakonec přes všechny problémy povedla a stála za to. Je to jedno z míst, kam se chci vrátit i někdy v budoucnu. A další rada nakonec: dopředu si poznamenejte, co všechno chcete vidět a kam chcete jít (cesta nakreslená na mapě se hodí, protože je to šílené bludiště, anebo se můžete zeptat zaměstnanců muzea, kteří jsou skoro v každé důležité místnosti), ať potom nejste zklamaní z toho, že jste něco nestihli.

Zdroje:
https://www.hermitagemuseum.org - oficiální stránky Ermitáže
https://goo.gl/maps/wcuZ6B7hfhbLgkdZA - komentáře na Mapách Google

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Finding an apartment in Daejeon

I have many stories about which I want to write here, be patient. 😁 A lot happened during this winter break. I have been hiking and skiing a few times, I met many new and amazing friends, so even though I couldn't go for Christmas to Czech (especially to see my cute niece Zuzka 😔), I am happy here in Daejeon 😊 I don't really have any interesting photos of our apartment, so I'm sharing some photos from hiking with Oketch, which I haven't shared before.😅 Photo was taken by Oketch, autumn 2020, Daedunsan. But a few weeks ago, I have moved from the dormitory to an apartment with my Indonesian friend Ici. So, I think now it's time to tell you how we found our new apartment. As most of the people I know, we were also using 직방 and 다방 (mobile apps where you can easily look for an apartment). We have started to look for an apartment around the middle of December, knowing that we have to move out in the middle of February. We have seen some dirty and old apartments and al

Getting vaccinated in Korea - 잔여백신 macro

As some of you may know, you can get vaccinated with "Remaining vaccine" (잔여백신) and Kakaotalk or Naver can send you a notification to get this free vaccine. I have been getting notifications for the last few weeks, but I didn't succeed to get this free vaccine, probably because I was always too slow to claim it. But we are in Korea, the country of the newest technologies, so obviously someone wrote a macro for this. 😁 And show some love to my friend Mahdi who helped me to debug this code and gave me all the information I needed for writing this article! He also provided the English version of the macro. Basically, you set up your conditions and let the program search for these remaining vaccines and if it finds one, it will automatically register you for it. IMPORTANT: Don't run the program if you don't have time to get vaccinated on the same day! 1. Open Chrome browser. 2.  Log in to your Kakaotalk account.  Stay Logged In should be ticked. 3. You will see a map

Shady bussiness in Daejeon

I hate buying new things. I love repairing stuff, especially electronics or clothes. But I am horrible at repairing electronics, so I always ask my brothers and sister for help which is a little bit more difficult now, since I live in Korea and they live in the Czech Republic. Still, we try. In August this year, my phone's earphone suddenly stopped working properly. I ordered some new parts from Aliexpress and the same week I replaced it (which didn't help, it was probably a software problem) I crashed the display. Like how stupid you have to be, to just put your phone in a bicycle's basket, and then you're very surprised when your phone literally flies away? Well, I am exactly that stupid 😂 So, I ordered a new display from Aliexpress, but it came kind of broken - one chip was not connected and I didn't manage to connect it successfully. I mean, very delicate precise handwork was never my forte. There's a reason why I didn't become a dentist or surgeon, but